woonhuizen Burg Le Coultrestr 8,9 Bodegraven

Geslaagde ledenbijeenkomst

Op 27 oktober kwam een grote hoeveelheid enthousiaste leden bijeen in het Zomerhuis van Hoeve Beijenveld aan de Zuidzijde in Bodegraven. Het was een gemêleerd gezelschap, met eigenaren van Rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en cultuurhistorische panden.

De bijeenkomst stond in het teken van het onderhoud van cultuur-historisch erfgoed en energie besparende maatregelen.

Vrijwel iedere eigenaar herkende zich wel in de aangehaalde problemen van dit soort oude gebouwen, zoals scheurvorming door een te lage grondwater stand, door droogte of door zwaar verkeer vlak langs het pand. In een aantal gevallen moet of moest een nieuwe fundering worden aangebracht.

Veel eigenaren hebben ook dezelfde vragen als het gaat om energie voorziening en energiebesparende maatregelen. Juist bij oudere panden zoals de onze is het vaak een hele puzzel welke maatregelen effectief zijn, en of de kosten wegen tegen de opbrengsten.

Zo is het moeilijk om isolatie aan te brengen in of tegen enkel steens muren. Het plaatsen van dubbel glas in oude kozijnen is niet altijd toegestaan, of moet op een extra dure manier. Dit wordt natuurlijk extra problematisch bij de exorbitante prijzen van gas en elektriciteit op dit moment. Er werd dan ook gepleit voor een collectieve aanpak.

Dat neemt niet weg dat sommige eigenaren uitgebreide maatregelen hebben getroffen, zoals meerdere warmtepompen, zonnepanelen en 3HR glas. Een optie die ook veel wordt toegepast in grotere boerderijen is een houtvergasser.

Veel historische panden hebben een rieten dak. Verzekeringen eisen steeds vaker schroefriet. Het plaatsen van een goede dampremmer is dan echter niet mogelijk. Dit vermindert de levensduur van het riet.

Een mogelijkheid om de kosten te verlagen is te kijken naar subsidie mogelijkheden. Er is een gemeentelijke erfgoed subsidie, waarbij ook eigen werkuren worden vergoed. Daarnaast werd voorgesteld om bij de gemeente te pleiten om de verlaging van de WOZ voor gemeentelijke monumenten ook toe te passen op cultuurhistorische panden.