sloop-maks-wijnhandel

Sloop deel timmerfabriek Bodegraven ‘een rotstreek’

Sloop van deel oude timmerfabriek Bodegraven ‘een rotstreek’

Jan Belt, 17 januari 2018

Met een verbeten blik kijken Leendert Spijker en Broos de Groot naar het enorme gat dat uit de voorgevel van het vroegere pand van Mak’s Wijnhandel aan de Wilhelminastraat 78 is gesloopt. De voorzitter en secretaris van de Stichting Historische Kring Bodegraven zijn boos en verdrietig. ,,Wij hadden nooit gedacht dat de slopershamer er zo zonder pardon tegenaan zou gaan.”

‘Opeens’ stond de kraan van sloopbedrijf Anton van Dijk uit Woerden deze week bij het gebouw dat vroeger deel uitmaakte van het complex van timmerfabriek Van den Oudenrijn. ,,Ik schrok enorm toen omwonende Theo Hamoen een foto van de sloop op Facebook zette. Ik ben meteen gaan kijken”, vertelt Spijker.

Beschermen


Wij wisten van niks, terwijl de burgemeester heeft beloofd dat eerst met ons zou worden gepraat voordat er iets zou gebeuren

Wim van der Weijden

Hij werd ook kwaad. Immers: vorige week zat een delegatie van de Historische Kring nog om de tafel met wethouder Jan Leendert van den Heuvel (SGP, erfgoed) en informeerde hij wat de plannen zijn voor de Wilhelminastraat. ,,De timmerfabriek is allang verhuisd, de achtergebleven panden daar staan te verpaupereren. Het voormalige pakhuis met woning uit 1914 is volgens een inventarisatie voor nieuwe beschermwaardige panden zeer de moeite waard. Vanavond wordt die lijst nota bene besproken door de raadscommissie.”

Het is een opzetje, weten Spijker en De Groot bijna zeker. De wethouder zou hebben gedaan alsof hij niks wist, terwijl de eigenaar van de grond er nu voor heeft gezorgd dat er op Wilhelminastraat 78 niks meer te beschermen valt. ,,Een rotstreek”, meent Spijker. De Groot zegt het iets milder. ,,Je kunt het ook een slimme streek van de ontwikkelaar noemen.”

Dubbel gevoel

Wethouder Van den Heuvel heeft er een dubbel gevoel over, meldt hij desgevraagd. ,,De ontwikkelaar kon nu nog zijn gang gaan en heeft daar handig gebruik van gemaakt. Ik wist niet dat hij deze week zou beginnen met slopen, maar hield wel rekening met zo’n scenario. Binnen een maand zou het gebouw een beschermde status hebben gehad en dan zou sloop een stuk moeilijker zijn geworden.”

De wethouder snapt de emoties bij de Historische Kring, maar roept ook op ‘een beetje nuchter’ naar de situatie te kijken. ,,Het gebouw was in zeer slechte staat. De Historische Kring hoopte dat de voorgevel zou blijven staan als er woningen komen, maar ik vraag me af of dat mogelijk zou zijn geweest. Ik weet wel dat de innige wens van veel Bodegravers is dat er eindelijk eens iets gebeurt op deze rotte plek, zoals we dat vroeger noemden. Nu heet het een kansrijke plek. Nou, door de sloop is die nog wat kansrijker gemaakt.”

Van den Oudenrijn wil volgens Van den Heuvel tientallen woningen bouwen op de plek van de timmerfabriek. Eerdere plannen stuitten op verzet van omwonenden.

Voorbeeld

Wij hadden nooit gedacht dat de slopershamer er zo zonder pardon tegenaan zou gaan

Leendert Spijker en Broos de Groot

Wim van der Weijden is één van hen. Hij is ook boos over de sloop. ,,Wij wisten van niks, terwijl de burgemeester heeft beloofd dat eerst met ons zou worden gepraat voordat er iets zou gebeuren.” Van der Weijden gaat (weer) een boze brief schrijven aan college en raadsleden van Bodegraven-Reeuwijk.